Xylexpo 2024 in Milaan eindigde met ups en downs

mei 28, 2024
Bron:
Christian Morasso
Gelezen:
23
  • text size

De 28e editie van het tweejaarlijkse evenement van XYLEXPO, een beurs gewijd aan houttechnologieën, die tijdens de pandemie was opgeschort en in 2022 werd hervat, eindigde afgelopen vrijdag.

Xylexpo 2024 in Milaan eindigde met ups en downs

De verwachtingen waren laag, gerechtvaardigd door een algemene crisis van alle beurzen in de wereld: Fordaq nam alleen deel aan 10 beurzen in de eerste 6 maanden van 2024 met gemengde maar nooit opwindende resultaten.

Er werd meteen een epische verkleining van het evenement opgemerkt, aangezien we van de 7 paviljoens van 12 jaar geleden gingen naar slechts 2 paviljoens en bovendien bezet door een grote en agressieve groep Chinese exposanten onder leiding van de giganten Nanxing en KDT Distributed, de laatste van Masterwood uit Rimini.

Xylexpo 2024 in Milaan eindigde met ups en downs

De grote afwezigheden van de grote namen in de Europese industrie waren duidelijk en verontrustend: in de eerste plaats BIESSE, dat altijd jaloers is op zijn Biesse Open Houses thuis en echter niet de oplossing lijkt te zijn voor de rekeningen in tijden van crisis, integendeel, dus CEFLA, HOMAG, WEINIG: deze grote namen grepen eens samen met SCM Group een paviljoen!

Vervolgens afwezig PRIMULTINI, ARTIGLIO en de hele groep voor de eerste verwerking samen met de bosbouwmachines.

De motivatie is nog steeds onbekend en is het resultaat van een tijdperk waarin verenigingsleven en cohortering plaatsmaken voor boekhoudkundige cijfers en angst. Een tijdperk waarin ontmoeten, bespreken en het behoud van de in de loop der tijd gecreëerde waarden, of de economie het goed doet maar vooral wanneer het slecht gaat, bedrijven niet stimuleren maar eerder doen vluchten. 

Acimall rapporteert dat 2023 eindigde met -23% omzet in vergelijking met 2022, maar we moeten bedenken dat 2022 eindigde met 2,6 miljard omzet, uiterst positief dankzij de staatsvoorziening "Industry 4.0" die Italiaanse klanten heeft geholpen om de omzet voor werktuigbouwkundige bedrijven te verhogen met +12% en ook export met +4,6%.

Dus lof gaat uit naar de 270 exposanten die in deze 4 dagen aanwezig waren (misschien een beetje te veel in tijden van crisis) en de 11.288 bezoekers die het evenement animeren, om het zo te zeggen (16.000 in 2022).

Bezoekers konden de uitmuntendheid zien van kleine en middelgrote Italiaanse en buitenlandse houttechnologiebedrijven, in het bijzonder de productie van optimalisatoren, kantenaanlijmers en numeriek gestuurde machines die nu in staat zijn om te voldoen aan de behoeften op het gebied van ruimte, economie en productiviteit voor kleine ambachtslieden, waardoor ze even productief zijn als grote industrieën.

Allereerst SCM Group, dat met Routech groot succes heeft (in de video de indrukwekkende lamellenfabriek bij Holzbau Sud), SALVADOR met de nieuwste generatie optimalisatoren voor de hout- en palletindustrie, STORTI onbetwiste leider van palletmachines met een steeds jonger en dynamischer team, GCM is de enige referentiepunt voor kwaliteitspelletmachines om de Chinese aanwezigheid tegen te gaan, samen met NAZZARENO, de groep producenten van droogovens BIG on DRY, NARDI etc. maar bovenal de CNC-systemen en boormachines voor panelen COMEC / CAMAM gespecialiseerd in deursystemen, ALBERTI + VIESSE + Bi MATIC, makers van een Lot 1 met extreme prestaties en compacte afmetingen waar we binnenkort over zullen praten, QUICKWOOD met het gladstrijken van gegroefde oppervlakken met trillende wielen of borstelsystemen binnen ieders bereik, SARMAX en CM MACCHINE altijd bezig om de perfecte machine te creëren voor impregnatie, ruwen en schaven voor timmerwerk en houtbewerking, allemaal naast de grote namen zoals GIARDINAGROUP, COSTA en vele anderen.

Xylexpo 2024 in Milaan eindigde met ups en downs

Xylexpo 2024 in Milaan eindigde met ups en downs

Xylexpo 2024 in Milaan eindigde met ups en downs

Xylexpo 2024 in Milaan eindigde met ups en downsSCM Routech fabriek bij Holzbau Sud

De Chinese collectieve en de twee grote Chinese fabrikanten Nanxing en KDT brachten machines en gereedschappen mee die geschikt zijn voor elk proces, vooral voor grote industrieën, zodanig dat sommige mensen mompelden dat het evenement hernoemd moet worden naar Xi Lex Poh op de Chinese manier.

Xylexpo 2024 in Milaan eindigde met ups en downs

Veel exploitanten blijven perplex over de agressiviteit van deze Chinese industrieën, die werken op de dunne grens van prijsdumping in de orde van 20-50% minder dan de prijs van dezelfde Italiaanse en Europese machines. Vaak spelen ze ook met het valse CE-keurmerk, maar we hopen dat dit slechts de veronderstellingen zijn van bezorgde tegenstanders, aangezien onze douane heel goed werkt voor houten producten.

'Dit nieuws is automatisch vertaald vanuit het Engels. Om het originele artikel te zien, klik alstublieft hier.'.