Thüringen ondersteunt bosomzetting met €500 miljoen

juni 19, 2024
Bron:
TF/Fordaq
Gelezen:
25
  • text size

Tijdens een politieke dialoog tussen bosbezittersverenigingen en ThüringenForst-AöR in het Thüringse staatsparlement presenteerde minister van bosbouw Susanna Karawanskij de nieuwste cijfers over de ontwikkeling van beschadigde gebieden in de staat als gevolg van klimaatverandering. Volgens haar is het beschadigde gebied in alle eigendomstypes gestegen van ongeveer 111.000 tot 121.000 hectare. Dit komt overeen met een stijging van bijna 10% binnen zes maanden. Zowel private, staats- als gemeentebossen worden evenredig getroffen naar hun aandeel in het bos.

De beschadigde gebieden worden niet alleen aangetroffen op locaties die gedomineerd worden door sparren en getroffen zijn door de secundaire plaag van de bastkever, maar ook in niet-bosbouwgebieden zoals het Nationaal Park Hainich. Daar is massale schade als gevolg van droogte vastgesteld. Echter, kwalitatieve onderzoeken door het Staatsbosbeheer tonen ook aan dat ongeveer de helft van het beschadigde gebied kan worden herbebost door zelfinitiërende natuurlijke regeneratie, terwijl de andere helft zich zal ontwikkelen tot klimaatstabiele gemengde bossen door middel van aanplant, zaaien of een combinatie van alle methoden.

Bosonderzoekers, bosbeheerders, politici en vertegenwoordigers van bosbezitters bespraken tijdens de technische beleidsdialoog in de lobby van de plenaire zaal de tot nu toe genomen politieke maatregelen. Dit omvat onder andere het "Speciale Programma voor Bosomzetting en Herbebossing" dat de regering in 2019 heeft gelanceerd. Ook de aanzienlijk verhoogde financiering voor private en gemeentebossen door de staatsregering. In totaal ondersteunt de Vrijstaat de getroffenen met ongeveer een half miljard euro tegen 2030.

'Dit nieuws is automatisch vertaald vanuit het Engels. Om het originele artikel te zien, klik alstublieft hier.'.