O demisie. A d-nei Ministru Doina Pană. Trebuie sa urmeze si a d-lui Secretar de Stat Istrate Ștețco

Bron:
Fordaq
Gelezen:
4620
  • text size

Pentru că suntem încă in timpul sărbătorilor si la început  de an  2018,  vă adresez din partea Fordaq România si a mea personal urarea traditională "La Mulți Ani  !". Urăm tuturor  silvicultorilor, forestierilor, antreprenorilor  din acest sector, proprietarilor  de păduri, tuturor celor implicați in această ramură economică un an 2018 mai bun, în care să ne bucurăm de roadele muncii noastre, într-o atmosferă firească, de respect si prețuire pentru această muncă !

Anul 2018 începe  cu  demisia d-nei Doina Pană din functia de Ministru al Apelor si Pădurilor. O demisie de onoare, în conditiile in care doamna Ministru Doina Pană și-a asumat toate deciziile pe domeniul pădurilor- iar aceste evoluții și dezvoltări  au condus  sectorul forestier către o agravare a crizei - o realitate de necontestat:  criza lemnului de foc  s-a amplificat  in toamna  anului 2017 si mult mai grav prin efectele in 2018, scaderea volumului ofertat la licitatiile principale de catre Romsilva a condus la cresteri absurde ale preturilor de adjudecare a masei lemnoase.  O legitate economică simplă care a fost ignorată: scăderea ofertei conduce la cresterea preturilor.

 

 

Vă invit să trecem in revista principalele evenimente ale anului 2018 pentru domeniul pădurilor  si  cum s-a ajuns  la acest  blocaj si aceasă demisie.

  • ianuarie 2017: domeniul pădurilor este arondat unui nou înfiintat minister: Ministerul Apelor si Pădurilor.  La conducerea ministerului este nominalizată d-na Adriana Petcu- un ministru  fără expertiză pe domeniul pădurilor  si fără fortă politică. Nominalizarea secretarului de stat pe păduri a intarziat 2 luni de zile !
  • domeniul pădurilor se află sub presiunea oug- 51-2016-  sub presiunea abuzurilor controlului instituite de modificarea legii contraventiilor silvice si a iminentei intrări in vigoare in aprilie 2017 a HG-1014, modificarea SUMAL, cu riscul de blocare totală a activitătii; manipularea mediatică indusă de guvernarea tehnocrată in sustinerea acestor proiecte a creat o uriasă emotie publică pentru combaterea tăierilor ilegale, sustinerea infiintarii Parcului National Fagaras, etc, protejarea pădurilor virgine, etc.
  • personalizarea "răului"din sector  si tinta atacurilor a continuat sa fie  compania "Holzindustrie  Schweighofer", vulnerabilitatea si calea de atac fiind retragerea certificarii FSC, desi certificarea reprezinta    angajamente voluntare , suplimentare respectarii  legislatiei statului român.
  • în 13 februarie  am reusit, sub egida Consiliului Pădurilor si Dezvoltării  Rurale, organizarea unui larg forum cu participarea la vârf a conducerii Ministerului Apelor si Pădurilor  si cu sustinerea d-nei  Doina Pană , forum ale cărui concluzii au fost foarte clare si au dat o directie: Concluziile dezbaterii de luni: oug-51 trebuie abrogata, HG-1004 -2016 prorogata si revizuita. Lucrurile păreau  că încep să se miste intr-o directie corectă.
  • in 23 februarie dl    este numit secretar de stat pe domeniul pădurilor dl  Istrate Stetco-  fost Inspector  Sef al Gărzii Forestiere Cluj-Napoca.
  • discutiile privind respingerea oug-51  se suprapun pe protestele de stradă privind modificarea legilor justitiei.  Se incearcă conexarea celor 2 teme de către protestatari.  Discutia pe respingerea oug-51-2016 incep să treneze. Pozitia d-lui  Secretar de Stat Istrate Stetco  devine confuză. Compromisuri sau dea dreptul pasi inapoi pe legea contraventiilor silvice si dezvoltarile SUMAL
  • revizuirea HG-1004-2016  nu mai  este de asemenea pusă in discutie.  Ministerul incearcă să găseasca solutii  de testare a dezvoltarilor sistemului SUMAL asa cum a fost gândit de către guvernarea tehnocrată.
  • la inceputul lunii martie are loc uriasa manipulare Agent  Green prin  actiunea de la Vidraru. Ministerul  asistă pasiv la manipulare , se afisează cu Agent Green si ordonă controale in Arges. Efectele actiunii Agent Green !
  • ministerul  refuză  organizarea unei "Zile a pădurilor" , stabilite prin lege, alături de Consiliul Pădurilor si Dezvoltării  Rurale.  Este momentul rupturii dialogului. Intâlnirea are loc in 28 martie  fara participarea Ministerului Apelor si Pădurilor.  Este remis un comunicat de presă cu prioritatile identificate in dezbatere. Reprezentanții domeniului pădurilor si industriei lemnului: „Gata cu reclama proasta!”
  • in aprilie  linia impusa de către dl Secretar de Stat  Stetco era deja clară: fără dialog, guvernare autoritară, mentinerea principalelor prevederi ale OUG-51, continuarea implementarii HG-1004-  dezvoltările pe SUMAL: Doua legi ale contravetiilor silvice si un SuperSUMAL de la guvernare
  • termenul de intrare in vigoare a HG-1004-2016 este prorogat cu 6 luni,  se  intensifică pregătirile de testare pentru implementare !
  • la inceputul lunii mai   forestierii din Banat adoptă o rezolutie  si decid  să infiinteze o Asociatia a Forestierilor  din Banat;  adunări  identice au loc la Vâlcea, urmează o mare Conferintă a Federatiei  Proprietarilor de Păduri- Nostra Silva la Brasov- se adoptă rezolutii publice mediatizate de Fordaq in care se acuză amplificarea crizei  din sector  si orientarea politicilor intr-o directie gresită: Forestierii se mobilizeaza : Resita, azi Valcea, luni Brasov. Guvernarea este blocata in lipsa de decizia
  • in 17 mai este adoptată  de către Camera Deputatilor modificarea Legii contraventiilor silvice- PLX 162.  OUG-51  nu este respinsă,  este o forma a legii contraventiilor care permite in continuare  abuzurile; Ministerul  sustine si se introduce fondul de premiere din amenzi  pentru personalul constatator.  Faptul că a fost un pas prea mic se va dovedi in toamnă prin blocarea  de prevederile acestei legi a preluării in pază a micilor proprietăti.Modificarea Legii contraventiilor silvice a fost adoptata
  • Ministerul rămâne in capcana sustinerii  portalului inspectorulpadurii.ro, desi era evident  că nu avea bază juridică si devenise un instrument de manipulare a opiniei publice si in plus fusese piratat- baza de date furată: Ministerul, in capcana "Inspectorul pădurilor" fără bază juridică si Inpectorul Pădurilor "pirat"
  • in 14 iunie incercăm un nou dialog cu Ministerul- pentru a argumenta necesitatea revizuirii HG-1004-  din nou refuz al Ministerului: Invitație conferință: SUMAL-Radarul Pădurilor ca bază de certificare a trasabilității provenienței legale- due diligence specific României
  • din pozitia de Secretar  de Stat si cu sustinerea in Parlament a d-nei  Doina  Pană, dl Secretar de Stat Istrate Stetco initiază o modificare amplă a Codului Silvic, fără nici o dezbatere sau consultare: Modificarea Codului Silvic pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor
  • in 28 iunie d-na Doina Pană este nominalizată ca Ministru  al Apelor si Pădurilor; in 5 iulie modificarea Codului  Silvic este adoptată  de catre Parlament.  Actul normativ este promulgat de Presedintele Klaus Johannis cu  intarziere- 17 iulie.  D-na Ministru  Doina Pana isi asuma modificarile  Codului  Silvic . Lemnul de foc ca o repartiție de butelie din perioada comunistă
  • iulie: argumentele, pe baze statistice indiscutabile prin care arăt că avem o criza de resursă falsă iar criza lemnului de foc este determinată de blocarea administrării micilor proprietati private, sunt ignorate: Date statistice: anul trecut au dispărut din piata lemnului de foc 5 milioane mc masă lemnoasă.
  • 3 august: Ministerul ignora toate argumentele, porneste modificarea regulamentului de vânzare a masei lemnoase: Ministerul porneste modificarea regulamentului de valorificare a masei lemnoaseD-nei Ministru Doina Pana: concluziile dezbaterii de luni
  • organizatiile din sector formulează o pozitie comună, ingorată de către Minister.  Dezbaterile sunt pur formale. Poziție comună a organizatiilor din sectorul forestier la dezbaterile organizate de Minister
  • lipsa de implicare  si expertiza a Ministerului conduce si la ratarea oportunitătii de a propune modificari ale PNDR-  o ratare  de oportunitate cu efecte pentru cel putin 3 ani de zile pentru actualul exercitiu financiar al UE. Sectorul forestier - Cenusăreasă in PNDR- nu doar că nu câstiga, dar pierde alocări financiare: Realocari si modificari in cadrul masurilor PNDR.MADR propune injumatatirea bugetului masurii de silvomediu.
  • 5 octombrie: regulamentul de vanzare a masei lemnoase este aprobat. Toate atentionările privind efectele dezastruoase  ale reducerii ofertei de catre Romsilva sunt ignorate: Analiza bilant : Nu distrugeti sectorul de exploatare a lemnului ! ; De la 9,78 milioane mc plan de recoltare la 3,2 milioane mc oferiti la licitatiile principale de catre Romsilva !
  • 15 octombrie: termenul de implementare a HG-1004 este prorogat cu incă un an, fără a se pune in dezbatere  HG-1004; dezvoltările sunt transferate catre STS, anul 2018 fiind un an de dezvoltări, iar prima jumătate a anului 2019 de testare. Doi ani pierduti- 2017  si 2018-, poate 3 ani,  cu actualele  disfunctionalitati si blocaje.  Absurd. Si simplificarea marcării in micile proprietati private este compromisă: Sub presiunea crizei lemnului de foc, Ministerul este din ce in ce mai haotic
  • la licitatiile principale organizate de către Romsilva  pentru productia anului 2018, pe fondul unei oferte reduse cu 30 %, cresterile de preturi rezultate din licitatii sunt  catastrofice : se  ajunge la 317 lei mc pret mediu de adjudecare la răsinoase, 258 lei pret mediu national !!!!  Fată de 2011, cresterile sunt de 350 %  ca medie !
  • in 6 decembrie, Ministerul refuză si ultima invitatie la dialog.  In organizarea Fordaq Romania, sub egida Consiliului Pădurilor si Dezvoltării  Rurale, cu sustinerea  Nostra Silva, Romsilva, Asociatiei  Forestierilor din Banat , APMR, cu o largă participare, in parteneriat cu PIAROM si CNIMMR, este organizat  Forumul Pădurilor, Industriei lemnului si Economiei Verzi.  Conducerea Ministerului refuză dialogul si participarea.  Vizibilitatea mediatică a evenimentului este uriasă-  argumentele sectorului sunt pe larg expuse in peste 80 de articole  in presă, cu preluări pe toate televiziunile importante ! Video: Rezumat si concluzii, Forumul Pădurilor, Industriei Lemnului și Economiei Verzi
  • preluarea in pază  a pădurilor fără servicii silvice - conform prevederilor Codului  Silvic-  s-a dovedit de asemenea un esec. Din cele  aproximativ 450 000 ha in aceasta situatie, au fost preluate in pază 13 842 ha in 2017! Procedura "ocoalelor" nominalizate, singurele  care pot marca  pe aria "nominalizata", ocoale  care s-au dovedit  de multe ori altele  decât cele cu care proprietarii aveau incheiate contracte  si prin care trebuiau să primească ajutorul de minimis pentru pădurile sub 30 ha au adus haos in administrarea micilor proprietăti.  Un esec total.

Aceasta   este o retrospectivă a anului 2017  asa cum au fost reflectate evenimentele pe portalul www.fordaq.com.

Un lung sir de greseli si de persistentă in aceste greseli, solutii false si un refuz al dialogului.  Evident, acest stil a fost adus si impus  de catre dl  Secretar de Stat Istrate  Stetco  .  Greseala  d-nei Ministru Doina Pană a fost că a rămas blocată pe linia de politici  deschisă de către dl Secretar de Stat Istrate Stetco. Si-a asumat aceasta linie- inclusiv lipsa de dialog. Linia   gresită  -asa cum se vede clar din analiza de mai sus- era evidentă din aprilie anul trecut.

Este o echipa care trebuie să plece.  Demisia este o consecintă inevitabilă a crizei  in care a fost condus  sectorul forestier in 2017.

Din păcate, pentru agentii economici care au cumpărat 3 milioane mc masă lemnoasă la preturi  , in medie, cu 30 % mai mari decat anul trecut, efectele economice sunt imposibil  de evitat.  Cu ce preturi să pui in piată masa lemnoasă dacă pretul  de adjudecare a fost de 317 lei/mc pe picior, volum brut, la răsinoase?

Deocamdată avem o demisie. Logic trebuie să urmeze imediat si demisia d-lui Secretar de Stat Istrate Stetco.

Apoi vom avea un nou inceput. Si de aici un dram de sperantă.

 

 Catalin Tobescu- Fordaq Romania

Aantekening plaatsen
Toon 1 reacties:

Felicianu Jiboteanu
Sigur ca foarte multe masuri au fost luate fara o reala fundamentare, raportata la problemele cu care se confrunta acest sector. Dar, raman intrebari fara raspuns: care a fost pozitia APP, APM, ASFOR,etc raportat la cele mai sus mentionate in editorial. Numai legiuitorul este vinovat? Se reitereaza constat ideea lipsei de dialog; In acest context consider ca trebuia gasit un arbitru, iar daca acesta nu se gasea, instanta putea fii considerata un arbitru; solutii exista, trebuie sa l e cautam, pt ca, in acest mod, indiferent de inlocuitorul Ministrului demisionar, motivele invocate vor fii aceleasi