Op 26 november hebben Europese bosbezitters en –beheerders gezamenlijk een verklaring uitgegeven waarin zij de Raad van Europa (EP) oproepen om duidelijke politieke richtlijnen te verschaffen over de reikwijdte, doelstellingen en instrumenten van het voorgestelde EU-bosmonitoringsysteem. De oproep aan het EP is ondertekend door drie organisaties: CEPF (Europese Confederatie van Bosbezitters), COPA-COGECA (Europese Associatie van Boeren en Landbouwcoöperaties) en EUSTAFOR (Europese Nationale Bosbouwassociatie).
Europese bosbezitters en –beheerders uiten hun steun aan de experts van de lidstaten terwijl zij verdere richtlijnen afwachten van het Comité van Permanente Vertegenwoordigers van de Raad van Europa over de volgende stappen met betrekking tot de voorstellen voor een EU-verordening over de oprichting van een duurzaam Europees bosmonitoringsysteem.
Gedurende het wetgevingsproces en sinds de eerste besprekingen van de Commissie over het voorstel voor een mogelijke wetgeving, hebben Europese bosbezitters en –beheerders consistent hun zorgen geuit over de reikwijdte, toegevoegde waarde en voorgestelde instrumenten. Hoewel Europese bosbezitters en –beheerders volledig achter het algemene principe staan van het verbeteren van de veerkracht van Europese bossen, zijn er aanzienlijke bezwaren of dit voorstel het juiste instrument is om dit doel te bereiken. Het verzamelen van gegevens over bossen en/of de boswaardeketen moet specifieke, duidelijke doeleinden dienen voor hun toekomstig gebruik. Naast het verzamelen van gegevens moeten kwesties zoals eigendom, openbaarmaking en mogelijke verdere interpretatie en gebruik van gegevens om te voldoen aan specifieke EU-beleidsbehoeften worden verduidelijkt.
De schaal en frequentie van monitoring moeten worden aangepast aan het beoogde doel. Geaggregeerde gegevens over de staat van nationale bossen moeten worden verkregen om zinvolle informatie te bieden over trends in Europese bossen.