EUDR: Europees Parlement laat nulrisicocategorie vallen in onderhandeling met Raad

Bron:
EC/Fordaq
Gelezen:
44
  • text size
 
   

De onderhandelingsdelegatie van het Europees Parlement heeft haar enige overgebleven verschil met het voorstel van de Commissie laten vallen, namelijk de oprichting van een categorie met nul risico, in haar onderhandelingen met de Raad.

Het is dus nu vrijwel zeker dat het oorspronkelijke voorstel van de Commissie om de toepassingsdatum van EUDR met 12 maanden uit te stellen tot 30 december 2025 en 30 juni 2026 voor KMO's zal worden aangenomen zonder verdere wijzigingen.

De voorlopige overeenkomst moet nu worden goedgekeurd door de Raad en het Parlement. Het zal vervolgens formeel worden aangenomen door beide instellingen en worden gepubliceerd in het Publicatieblad van de EU, zodat het in werking kan treden voor de toepassingsdatum van de huidige verordening (30 december 2024).

De Commissie moet tot 30 juni 2025 de lijst van landen met een laag en hoog risico publiceren. Ter herinnering, de EU heeft een zogenaamd benchmarking-mechanisme ingevoerd. Dit mechanisme vereist dat de Commissie landen indeelt in drie categorieën - hoog, standaard en laag risico - vanaf de toepassingsdatum van de verordening. Landen, of delen daarvan, worden beoordeeld op basis van de waarschijnlijkheid van ontbossing in een land en de mate van betrokkenheid van de lokale autoriteiten bij de bestrijding ervan. Landen met een laag risico zullen vereenvoudigde due diligence-eisen vereisen, terwijl landen met een hoog risico meer diepgaande due diligence zullen opleggen. Bovendien zullen na de risicobeoordeling van landen de invoer uit landen met een hoog, standaard of laag risico worden onderworpen aan controles van 1%, 3% of 9%, aan de grens door de douane.

De Europese Commissie moet nu haar zaakjes op orde krijgen en proberen dit op de een of andere manier te laten werken.

 

 

'Dit nieuws werd automatisch vertaald vanuit het Engels. Om het originele artikel te zien, klik alstublieft hier.'
Aantekening plaatsen