Britse conferentie stelt hoge doelen voor houten gebouwen

juli 29, 2024
Bron:
ITTO/Fordaq
Gelezen:
14
  • text size

Voor het Verenigd Koninkrijk is de bouwsector en het gebruik van gebouwen samen verantwoordelijk voor 30% van de totale CO2-uitstoot van het land. Om de doelstellingen voor netto nuluitstoot in 2050 te halen, is het daarom noodzakelijk dat nieuwe woningen en renovaties meer gebruik maken van biobased materialen, met name hout.

Dit was de duidelijke boodschap van de allereerste UK Timber Design Conference (UKTDC). Het evenement vond plaats in Londen in juni en werd georganiseerd door de handelsorganisatie Timber Development UK (TDUK), Swedish Wood en de non-profit organisatie Built by Nature die duurzame bouw faciliteert.

Tijdens de conferentie werden de laatste ontwikkelingen op het gebied van houtbouw in het Verenigd Koninkrijk besproken en werd er gekeken hoe de sector sneller en verder kan groeien. Het publiek bestond uit meer dan 200 leveranciers van hout, architecten, ingenieurs, aannemers, projectontwikkelaars, ontwerpers en andere belanghebbenden. Velen van hen waren leiders in hun vakgebied en lid van TDUK.

TDUK werd drie jaar geleden opgericht door de fusie van de Timber Trade Federation (TTF) en de Timber Research and Development Association (TRADA). Hierdoor heeft de organisatie een breed ledenbestand in de gehele hout- en houtproductenketen (inclusief importeurs en handelaren van tropisch hout) en ook in de bouwsector. De missie van TDUK is om het gebruik van hout te laten groeien en te diversifiëren, met als belangrijkste focus het verminderen van de uitstoot en de ontwikkeling van een circulaire, koolstofarme economie. TDUK is van mening dat de fusie van de twee organisaties zorgt voor een sterker en eenduidiger geluid richting beleidsmakers en besluitvormers. Een belangrijk aandachtspunt is het benadrukken van de milieu- en technische potentie van hout in de bouw, vandaar de lancering van de UKTDC, die volgens TDUK Chief Executive David Hopkins nu een jaarlijks terugkerend evenement zal zijn.

Duurzaamheid centraal in de bouw

De eerste spreker op het podium van de UKTDC was Richard Walker, voorzitter van Bywater Properties, een projectontwikkelaar die duurzaamheid en een lage milieubelasting hoog in het vaandel heeft staan. Dit resulteert in een sterke focus op het gebruik van hout, met name in de vorm van geëngineerd of massief hout, in hun bouwprojecten. "Natuurlijk zijn we geen liefdadigheidsinstelling", zei Walker, "We moeten winst maken om te kunnen blijven doen wat we doen.

Maar het bouwen met hout heeft ook een commercieel aspect als het gaat om het demonstreren van ons unieke verkoopargument. Onze aanpak zorgt ook voor respect van klanten, wat ons commerciële voordeel verder vergroot."

Als bewijs van de focus van Bywater op het bouwen met hout, sloot het in 2023 een joint venture overeenkomst met Sumitomo Forestry, de Japanse gigant op het gebied van bosbouw en hout. Bywater SFC wordt omschreven als een 'end-to-end' specialist op het gebied van houtbouw met als doel meer dan £1 miljard aan activa te realiseren, met de focus op gedecarboniseerde bouw in de vorm van massief houten vastgoedontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk en Europa.

Een van de eerste resultaten van de samenwerking is Paradise, een zes verdiepingen tellend kantoorgebouw in Londen dat grotendeels uit hout bestaat en daardoor 60 jaar aan operationele uitstoot opslaat.

Bywater ziet kansen voor massief hout niet alleen in nieuwe bouwprojecten, maar ook in renovatie en verbouwing. Dit omvat ook de mogelijkheid om gebouwen verticaal uit te breiden en gebruik te maken van de zogenaamde 'luchtruimte'.

Met de toenemende focus op energie-efficiëntie en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen in de bouw, is de sleutel tot verdere vermindering van de milieubelasting van de bouwsector het aanpakken van de uitstoot die veroorzaakt wordt door de productie, transport en plaatsing van bouwmaterialen. Bywater ziet massief hout als een belangrijke oplossing; hout slaat niet alleen CO2 op tijdens de groei en blijft dit doen gedurende zijn levensduur, maar het is ook energiezuiniger om te produceren en te verwerken in vergelijking met energie-intensieve materialen zoals staal en beton.

"De uitstoot die veroorzaakt wordt door de bouw is waar de grootste emissies zitten en waar ze bespaard kunnen worden," zei mede-oprichter van Bywater Theo Michell. "Massief hout is niet de oplossing voor alle problemen rondom uitstoot, maar het is een belangrijk onderdeel van de gereedschapskist."

Walker benadrukte ook dat overheidssteun nodig is om meer gebruik van hout in de bouw te stimuleren. 'Verstarde' regels rondom planning moeten hervormd worden en beperkingen op de hoogte van gebouwen van hout moeten heroverwogen worden.

'Dit nieuws is automatisch vertaald vanuit het Engels. Om het oorspronkelijke artikel te bekijken, klik alstublieft hier.'